Skip to content
دم کردن چای؛ طرز تهیه چای ایرانی و خارجی + زمانبندی دقیق

دم کردن چای؛ طرز تهیه چای ایرانی و خارجی + زمانبندی دقیق

از شرق تا غرب، چای اولین انتخاب برای آرامش و رفع خستگی است و در هر شرایطی حس خوبی ایجاد می‌کند. در ایران نیز مصرف چای بین‌ افراد در فصل‌های مختلف زمستان و تابستان رایج است. با این حال، احتمالا متوجه شده‌اید که طعم چای در کافه‌ها، رستوران‌ها یا مهمانی‌ها گاهی بسیار بهتر از چایی است که در خانه دم می‌کنید، حتی اگر از یک نوع چای استفاده شود. 

این تفاوت در طعم و عطر به طرز تهیه چای بستگی دارد. دم کردن چای فقط با به مقداری چای خشک و آب جوش نیست بلکه همه چیز در جزئیات  نهفته است. از چگونگی آماده کردن وسایل تا روش استفاده از چای خشک و حتی دمای آب، همه این‌ها تاثیر مستقیمی بر عطر، طعم و رنگ چای دارند. علاوه‌بر‌این، برخی خواص شگفت‌انگیز انواع چای، مانند خواص چای ماسالا یا تاثیر مثبت چای سبز بر سلامتی، نیز با شیوه تهیه آن مرتبط است.

طرز دم كردن چای ايرانی؛ از انتخاب چای تا ابزار مناسب

اگر قصد دارید به روش دم كردن چای ايرانی پی‌ ببرید باید بدانید که اولین قدم کنار گذاشتن چای کیسه‌ای و استفاده از چای خشک با کیفیت است. چای‌ اصل برگ‌هایی رول شده داشته که هنگام مواجه با آب داغ باز شده و عطر دلنشینش در فضا می‌پیچد؛ به‌خصوص چای ایرانی که بدون رنگ و اسانس شیمیایی است. 

چای بهاره، سرگل، ممتاز، شکسته یا حتی کله‌مورچه‌ای؛ هرکدام ویژگی‌های خاص خودشان را دارند و بسته به ذائقه و بودجه می‌توانید انتخابشان کنید. اما فقط انتخاب چای کافی نیست. آبی که استفاده می‌کنید هم نقش کلیدی دارد؛ آب تصفیه‌شده یا معدنی بدون املاح و کلر، طعم واقعی چای را نشان می‌دهد.  

بهتر است از آب چندبار جوشیده یا کهنه استفاده نکنید و  از آب سرد تازه و حتی از  کتری برقی با تنظیم دما  استفاده کنید. برای دم کردن حرفه‌ای، کتری و قوری استیل بهترین انتخاب است؛ چرا که فضا کافی برای باز شدن برگ‌ها فراهم می‌کند و طعم چای را تغییر نمی‌دهد. 

برخلاف قوری‌های فلزی که ممکن است طعم را تحت تاثیر قرار دهند. استفاده از کتری یا سماور مناسب، قوری خوب، آب باکیفیت و چای اصیل ایرانی، فرمول ساده‌ یک چای خوش‌طعم است. 

دم کردن چای ایرانی در قوری

مراحل دم کردن چای

دم چای فقط به نوع برگ آن بستگی ندارد، بلکه رعایت چند مرحله‌ ساده و استفاده از ابزار مناسب نقش مهمی برای داشتن یک فنجان چای خوش‌طعم دارد. جالب است بدانید بسیاری از وسایل لازم برای دم‌کردن یک چای اصیل ایرانی، مثل صافی مخصوص، در لیست جهیزیه عروس ضروری هم دیده می‌شود. برای دم کردن چای ایرانی اصیل باید موارد زیر را به‌ترتیب و بادقت انجام دهید:

آب با دمای مناسب؛ راز یک چای عالی

دمای آب باید با نوع چای هماهنگ باشد. معمولا روی بسته‌بندی چای دمای پیشنهادی درج شده. اگر نبود، دمای ۷۰ درجه سانتی‌گراد گزینه‌ای امن است. چای سبز مخصوصا به آب جوش حساس است و با دمای بالا تلخ می‌شود.

گرم کردن قوری؛ یک ترفند حرفه‌ای

 قوری را تا نیمه با آب جوش پر کنید، در آن را ببندید و کمی تکان دهید تا همه‌جایش گرم شود. بعد آب را خالی کنید. این کار از کاهش سریع دمای آب اصلی جلوگیری می‌کند. برای بهتر گرم شدن قوری یا کتری می‌توانید پیش از استفاده آن را زیر آب گرم بگیرید. 

افزودن چای خشک؛ چه مقدار بریزیم؟

معمولا برای هر قوری ۱ تا ۲ قاشق چای‌خوری چای خشک کافی است، بسته به نوع چای و ذائقه شما. پیش از ریختن آب جوش، می‌توانید چای خشک را با کمی آب سرد بشویید تا گرد و غبار آن جدا شود و چای شفاف‌تری داشته باشید.

مقدار استفاده از چای‌ خشک برای هر قوری

آب جوش و چای؛ ترکیب طلایی

مقداری آب جوش روی چای خشک بریزید و بعد دو سوم قوری را با آب جوش پر کنید. در روش سنتی ایرانی برای هر دو نفر، یک پیمانه آب و یک قاشق چای‌خوری چای در نظر گرفته می‌شود.

عطردهی به چای؛ طبق سلیقه شما

برای داشتن طعم خاص چای‌تان و لذت بردن از ترکیب عطر و مزه  می‌توانید ادویه‌هاو عطردهنده‌هایی مثل هل، دارچین، زنجبیل، گل سرخ، بهارنارنج یا لیمو عمانی را به آن اضافه کنید.

زمان دقیق دم کشیدن چای؛ نه زیاد، نه کم

اگر مطمئن نیستید برای دم کردن چای چه مدت زمانی باید صبر کنید یک تایمر کنار خود بگذارید. معمولا روی بسته‌بندی چای زمان تقریبی نوشته شده اما در ادامه تعدادی از زمان‌های مورد نیاز برای چای را نوشته‌ایم:

  • چای سیاه: ۴ تا ۵ دقیقه
  • دمنوش‌ها: بیشتر از ۵ دقیقه
  • چای لاهیجان: حداقل ۲۰ دقیقه
  • چای زوددم: ۵ تا ۷ دقیقه
  • چای دیردم: ۱۰ تا ۱۶ دقیقه
  • چای سبز: ۴۵ ثانیه برای بار اول، ۳۰ ثانیه برای بار دوم

قوری روی حرارت ملایم، کلید دم‌آوری بی‌نقص

قوری را روی کتری یا سماور با شعله خیلی کم بگذارید. برای کمک بیشتر، می‌توانید یک دستمال یا حوله روی قوری بکشید تا گرما حفظ شود.

صاف کردن چای؛ برای یک فنجان دل‌چسب

بعد از دم کشیدن، چای را صاف کرده و در فنجان بریزید. تفاله‌ها را در صورت تمایل می‌توانید دوباره با آب جوش دم کنید تا یک قوری چای دیگر داشته باشید.

نسبت چای به آب جوش، کاملا سلیقه‌ای

برخی ابتدا کمی چای غلیظ در استکان می‌ریزند و سپس با آب جوش رقیق می‌کنند. نسبت این دو به عطر و رنگ دلخواه شما بستگی دارد.

هر نوع چای برای رسیدن به طعم دلخواه، اصول خاص خود را دارند. همان‌طور که طرز تهیه قهوه با شیر جوش نیازمند دقت در دما و زمان است، دم کردن چای ایرانی هم قواعدی خاص خود را دارد. رعایت این جزئیات ساده، نوشیدن چای را از یک عادت روزمره به یک لذت واقعی تبدیل می‌کند.

برای دم کردن چای ابتدا باید مقداری آب را درون قوری استیل بجوشانید

راز تلخی و بی‌طعمی چای؛ چگونه چای خوش‌عطر و متعادل دم کنیم؟

یکی از مشکلات رایج اکثر افراد تلخی بیش‌از حد چای است. باید توجه داشته باشید که چنانچه چای شما بیش از حد تلخ شده باشد، احتمالا برگ‌های چای را زیاد در آب داغ نگه داشته‌اید؛ چرا که تانن‌ها که ترکیبات طبیعی در چای هستند هنگام تماس طولانی با آب داغ بیش‌از اندازه آزاد شده و باعث تلخی طعم چای می‌شود. حتی ریختن آب خیلی داغ روی برگ‌های چای هم می‌تواند همین نتیجه را داشته باشد، پس بهتر است چای بیش از حد نیاز دم نکشد.

در مورد چای سبز، اوضاع حساس‌تر است؛ این نوع چای بسیار بی‌ثبات است و نباید با آب جوش دم شود یا مدت طولانی در آب بماند، زیرا در این صورت طعمی تلخ و نامطلوب پیدا کرده که نشان‌دهنده دم نکشیدن صحیح آن است.  همچنین اگر هم چای شما بی‌مزه و بی‌طعم شده، احتمالا یا به اندازه کافی دم نکشیده یا از آبی با دمای پایین استفاده کرده‌اید که باعث استخراج ناقص ترکیبات طعمی به‌ویژه تانن‌ها شده است.

برای جلوگیری از این اشتباه‌ها و داشتن تجربه‌ای لذت‌بخش در پذیرایی، بهتر است وسایل جانبی را نیز جدی بگیرید؛ مثلا با خرید سینی استیل نه تنها ظاهری شیک به سرو چای می‌دهد، بلکه به خاطر جنس مقاومش دمای چای را نیز بهتر حفظ می‌کند و از ریختن احتمالی جلوگیری خواهد کرد.

دم کردن چای؛ طرز تهیه چای ایرانی و خارجی + زمانبندی دقیق

چند نکته پایانی برای دم کردن چای خوش‌عطر

در این مقاله تلاش کردیم تا بهترین روش برای دم کردن چای خوش‌عطر را باهم بررسی کنیم. اما دانستن چند نکته کلیدی یا به اصطلاح آشپزها فوت کوزه‌گری برای یک چای خوش‌‌طعم کمک بسیاری به شما می‌کند. کتری و قوری استیل به دلیل تنوع سایز یکی از کاربردی ترین وسایل آشپزخانه است که معمولا برای پذیرایی از مهمانان با تعداد بالا پیشنهاد می‌شود.

توجه‌داشته باشید که برای داشتن یک چای خوش‌عطر و طعم، هرگز چای را با آب نجوشیده دم نکنید. همچنین بهتراست چای‌خشک را در ظرف دربسته‌ شیشه‌ای یا چینی، دور از نور، رطوبت و گرما قرار دهید. به‌علاوه بهتر است چای کنار سماور یا گاز نباشد، مگر در شرایطی که مقدار کمی از چای با فویل آلومینیومی پیچیده شده‌باشد. حتما به تاریخ انقضا چای هنگام مصرف توجه کرده و از نوشیدن زیاد آن در مواقعی که دچار بیماری‌هایی مانند فشارخون بالا، درد یا رفلاکس معده هستید خودداری کنید. 

توصیه می‌کنیم بعد از مصرف غذا، قرص آهن، یا خوردن خوراکی‌های سردی مثل هندوانه و بستنی، نوشیدن چای را به تعویق بیندازید. برای لذت‌بردن بیشتر، می‌توانید در کنار یک لیوان چای از مویز، کشمش، قند، نبات، خرما، توت خشک یا شیرینی‌های سنتی میل کنید. نکته جالب اینکه هر فنجان چای تنها یک کالری دارد و برای افرادی که رژیم دارند، گزینه‌ای بی‌ضرر و دلچسب محسوب می‌شود. 

به همین راحتی می‌توانید چای خوش رنگ و معطر دم کنید و احساس آرامش‌ داشته باشید. اگر به کیفیت دم‌ کردن چای اهمیت می‌دهید توصیه می‌کنیم حتما از کتری و قوری استیل مرغوب استفاده کنید چرا که عطر چای را به‌خوبی حفظ می‌کنند. برای خرید انواع قوری، کتری یا ظروف مخصوص دم‌کردن چای با طراحی زیبا و کیفیت بالا، به سایت پارس استیل مراجعه کنید.