طرز تهیه آش دندونی خوشمزه بصورت مجلسی همراه با نکات
آش یکی از غذاهای پرطرفدار ما ایرانیهاست که تنوع بسیار بالایی دارد. معمولاً آش را در مراسمات خاص بعنوان نذری و یا دورهمیها درست میکنند. خوردن آش بعنوان عصرانه در فصل پاییز و زمستان خالی از لطف نیست. در میان انواع بیشمار آش، آش دندونی یکی از غذاهای سنتی و سمبلیک ایرانیهاست که زمان دندان درآوردن نوزاد آن را تهیه و در جمع خانوادگی میل میکنند. برای تهیه این آش از انواع حبوبات مانند نخود، لوبیا، عدس، بلغور جو، گندم و برنج به همراه گوشت و عصاره قلم استفاده میشود. این آش بدلیل تنوع بالای حبوبات و استفاده از گوشت، بسیار مقویست و فارغ از مراسم دندانی بعنوان یک غذای سالم و کامل نیز میتوان آن را تهیه کرد. پخت آش دندونی در هر نقطه از کشور متفاوت است و امروزه روش پخت آش دندونی تبریزی، شمالی، مشهدی و اردبیل از محبوبیت بالایی برخوردار است. در ادامه با ما همراه باشید تا با طرز پخت یک غذای خوشمزه و مقوی بیشتر آشنا شوید.
مواد لازم برای تهیه آش دندونی مجلسی:
- ۱. گوشت گوسفندی: ۲۵۰ گرم
- ۲. لوبیا چیتی: ۱/۲ لیوان
- ۳. لوبیا قرمز: ۱/۲ لیوان
- ۴. نخود: ۱/۲ لیوان
- ۵. برنج: ۱/۲ لیوان
- ۶. جو: ۱/۲ لیوان
- ۷. عدس: ۱/۲ پیمانه
- ۸. پیاز: ۱ عدد بزرگ
- ۹. پیاز داغ: ۶ قاشق غذاخوری
- ۱۰. نعنا داغ: ۴ قاشق غذاخوری
- ۱۱. کشک: به میزان لازم
- ۱۲. نمک و فلفل سیاه: به میزان لازم
طرز تهیه آش دندونی مجلسی:
-
۱.
خیس کردن حبوبات:
اصلیترین مرحله در تهیه آش دندونی خیس کردن حبوبات است تا نفخ آن گرفته شود. بنابراین لازم است از شب قبل حبوبات را در یک ظرف ریخته و تا روی سطح آن آب اضافه کنید. همچنین در ظرف دیگری گندم و جو را خیس کنید. بهتر است در طول مدت خیس خوردن، آب آن را چندین بار عوض کنید تا نفخ آن بطور کامل از بین برود.
-
۲.
پخت نخود:
حال قابلمه متناسب با حجم نخود انتخاب کرده، سپس نخود خیس خورده را آبکش نمایید و به داخل قابلمه اضافه نمایید. تا روی سطح نخود آب اضافه کنید و روی حرارت ملایم قرار دهید. در صورتی که آب مورد استفاده جوش نیست ابتدا حرارت زیر قابلمه را زیاد کرده تا آب بجوش بیاید و سپس حرارت را روی درجه ملایم تنظیم کنید.
-
۳.
پخت مجزا لوبیا:
با توجه به زمان پخت متفاوت لوبیا نسبت به نخود لازم است لوبیا را نیز بصورت مجزا در قابلمه ریخته و تا روی سطح آن آب اضافه نمایید. در ابتدا حرارت زیر قابلمه را زیاد کرده تا آب بجوش بیاید و سپس حرارت را کم کنید.
-
۴.
پخت گوشت:
برای پخت گوشت یک عدد پیاز را شسته و پوست بگیرید. نیاز به خرد کردن پیاز نیست و تنها کافیست آن را به چهار قسمت برش بزنید. همچنین بهتر است مقداری دارچین و یا سیر خام اضافه کنید تا بوی زهم گوشت بطور کامل از بین برود. حال گوشت را به همراه سیر و پیاز به داخل قابلمه اضافه کرده و مقداری تفت دهید. سپس تا روی سطح گوشت آب اضافه نمایید و درب قابلمه را قرار دهید. زمان دهید بین ۲ الی ۳ ساعت تحت حرارت ملایم بپزد. در نهایت قابلمهای متناسب با حجم آش انتخاب کرده و سپس جو و گندم را آبکش کنید و به داخل قابلمه اضافه نمایید. برای پخت ۲/۳ الی ۱/۲ قابلمه را آب کنید و درب آن را نیمه باز بگذارید تا محتویات در حین پخت سر نرود. پس از گذشت ۶۰ الی ۹۰ دقیقه از پخت مخلوط گندم، جو و عدسها را تمیز کرده و به قابلمه اضافه نمایید.
-
۵.
پخت برنج و عدس:
عدس را نیز پس از آبکش کردن به داخل قابلمه منتقل کرده و روی حرارت ملایم قرار دهید. در این مرحله برنج را پاک کرده و هرگونه ضایعات را خارج کنید. چندین بار آن را شسته و پس از گذشت ۱۵ دقیقه از پخت عدس، آن را به قابلمه اضافه نمایید.
-
۶.
افزودن گوشت به دیگر مواد:
در این مرحله نوبت به افزودن گوشت است. لازم است آن را چک کرده و در صورت پخت کامل گوشت آن را ریش ریش کرده و به قابلمه محتوی حبوبات اضافه نمایید.
-
۷.
افزودن نخود و لوبیا:
در ادامه نخود و لوبیا پخته شده را نیز به قابلمه اضافه نمایید و سپس آب قلم را افزوده و زمان دهید تا آش حسابی جا افتاده شود. در ۳۰ دقیقه پایانی پخت ۱/۲ پیاز داغ را به همراه کشک، نمک و فلفل سیاه به آش افزوده و بخوبی ترکیب کنید تا کاملاً یکدست شود.
-
۸.
مرحله نهایی پخت:
زمان دهید تا آش حسابی جا افتاده شده و آب اضافی آن تبخیر شود. پس از پخت آش را در ظرف مورد نظر خود ریخته و با پیاز داغ، نعنا داغ و کمی کشک تزئین کنید.
قابلمه ۲۸۰ دسته فلزی
از آنجا که پخت غذا در ظروف استیل روشی بسیار سالم است و همچنین در طعم غذا تاثیری نخواهد گذاشت ...
مشاهده محصولفوت و فن لازم برای تهیه آش دندونی:
برای سرعت پخت، بهتر است از گندم پوست کنده استفاده کنید.
در صورت دلخواه میتوانید از برنج نیم دانه نیز داخل آش استفاده کنید.
برای مجلسیتر شدن این آش میتوانید از گردو و کشمش تفت داده شده برای تزئین استفاده کنید.
در برخی از دستورها از ماش نیز داخل آش استفاده میکنند.
این آش بسیار غلیظ و کم آب است.
در صورت تمایل میتوانید عصاره گوشت را جایگزین گوشت کنید و در طول مدت پخت از نمک استفاده نکنید.
در تهیه این آش نیاز به استفاده از هیچ نوع سبزی نیست و تنها از نعنا داغ برای تزئین استفاده میشود.
معمولاً برای پخت این آش از گوشت گوساله قسمت مغز و ران استفاده میشود تا در طول پخت حجم آن کم شود و براحتی ریش ریش شود.
برای از بین بردن بوی زهم گوشت علاوه بر موارد گفته شده میتوان از سرکه، فلفل سیاه تازه، آویشن، رزماری، پونه و فلفل دلمهای استفاده کرد.
در صورتی که برای پخت آش عجله دارید میتوانید حبوبات و گوشت را بصورت مجزا با کمک زودپز انجام دهید.
در طول مراحل پخت آش را بخوبی هم بزنید تا ته نگیرد.
طرز تهیه آش سبزی کشدار شیرازی و راز خوشمزه شدن آن
آش سبزی جزو آشهای بومی و محلی استان فارس است که معمولاً در وعده صبحانه میل میشود. شما با سفر ...
ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم آش دندونی:
انرژی: ۱۲۲ کیلو کالری
کربوهیدرات: ۲۰/۵ گرم
پروتئین: ۸ گرم
چربی: ۲/۸ گرم
فیبر: ۴/۲ گرم