طرز تهیه شله زرد و فوت و فن پخت حرفه ای آن
یکی از دسرهای مجلسی بسیار خاص و خوشمزه ایرانی شله زرد است که طعم دلچسب و بینظیر آن به همراه عطر دلنشین دارچین و زعفران هرکسی را طرفدار خودش میکند. این دسر خوشمزه را میتوان هم بصورت گرم و هم به صورت سرد میل کرد. اگر بخواهیم به پیشینه این دسر خوشمزه بازگردیم شله زرد برای اولین بار در استان کرمانشاه پخته شد. در اعیاد و مناسبتهای مذهبی در کنار آش و حلوا، پخت شله زرد نیز به عنوان نذری بسیار مرسوم است. همچنین در ماه مبارک رمضان این دسر خاص و مقوی تهیه میشود. مواد اصلی تشکیل دهنده شله زرد، برنج و زعفران است و از بادام و دارچین برای تزئین آن استفاده میشود.
مواد لازم برای تهیه شله زرد:
- ۱. برنج نیم دانه: ۲ لیوان
- ۲. شکر: ۴ لیوان
- ۳. گلاب: ۱/۲ لیوان
- ۴. خلال بادام: ۱۰۰ گرم
- ۵. کره: ۱۰۰ گرم
- ۶. زعفران دم کرده: ۲ قاشق غذاخوری
- ۷. نمک: ۱ قاشق غذاخوری
- ۸. دارچین، خلال پسته و خلال بادام: جهت تزئین
طرز تهیه شله زرد:
-
۱.
خیس خوردن برنج:
در اولین مرحله لازم است برنج را آماده نمایید، بنابراین ابتدا برنج را پاک کرده و هرگونه سنگریزه و چوب را خارج نمایید. روی برنج آب ریخته و آن را زیر و رو نمایید. این کار را چندین بار تکرار کنید و هر بار مقابل برنج را با دست بگیرید و آب آن را دور بریزید.
نکته: تا زمانی که آب برنج تقریباً صاف شود لازم است این کار را تکرار کنید. پس از آن که برنج به صورت کاملاً شسته شد آب آن را خالی کرده و همراه با ۱ لیوان گلاب و ۱ لیوان آب به مدت ۳۰ دقیقه خیس نمایید.
-
۲.
خلالی کردن بادامها:
بادامها را نیز لازم است در آب ولرم قرار داده تا به خوبی خیس بخورد و به راحتی بتوان پوست آن را جدا کرد. به همین منظور از ۳ ساعت قبل بادامها را در آب ولرم خیس کرده و پس از جداسازی پوست، آنها را بصورت خلالی خرد نمایید و سپس در مخلوط آب و گلاب خیس کنید.
-
۳.
پخت برنج:
پس از گذشت زمان خیس خوردن برنج، قابلمهای با سایز مناسب انتخاب نمایید. قابلمه سایز ۲۰ الی ۲۲ پارس استیل برای این تعداد افراد مناسب است. ۸ لیوان آب اضافه نمایید و زمانی که آب به جوش آمد برنج را همراه با مخلوط آب و گلاب به داخل قابلمه اضافه نمایید و مجدداً زمان دهید تا آب به جوش بیاید و هرگونه کف روی سطح آب را بگیرید.
-
۴.
همزدن شله زرد:
زمانی که برنج به مرحلهای از پخت رسیده بود که اطراف آن پخته و وسط آن خام بود شکر را اضافه نمایید و تمامی مواد را هم بزنید تا ته نگیرد. هم زدن شله زرد باید بصورت یکنواخت انجام شود.
-
۵.
اضافه کردن بادام:
پس از حل شدن شکر در برنج، در این مرحله خلال بادامها را به مواد اضافه نمایید. میتوانید مقداری از آن را جهت تزیین نگهداری کنید. زعفران دم کرده به همراه مقدار کمی نمک به مخلوط اضافه کرده و تمامی مواد را بخوبی هم بزنید تا کاملاً یکدست شود.
-
۶.
مرحله نهایی پخت و سرو:
شله زرد را بصورت دائم هم زده تا ته نگیرد و به قوام مورد نیاز برسد. پس از آن که به غلظت مطلوب رسید میتوانید کره را به آن اضافه نمایید و مجدداً شله زرد را هم بزنید. درب قابلمه را بگذارید و پس از گذشت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه می توانید آن را سرو نمایید.
نکته: در صورتی که شله زرد به قوام مورد نظر رسیده بود میتوانید این زمان را کمتر کنید. پس از سرو شله زرد در ظروف مخصوص بخود معمولاً میتوانید برای طراحی روی آن از دارچین و با کمک شابلونهای آماده استفاده کرد. همچنین علاوه بر دارچین از مقداری خلال بادام و پسته و یا پودر نارگیل هم میشود استفاده کرد.
آش شله قلمکار- طرز تهیه آش شله قلمکار کشدار و خوشمزه
یکی از آشهای بسیار مقوی و پر طرفدار ایرانی آش شله قلمکار است که برای تهیه آن علاوه بر سبزیجات ...
نکات کلیدی هنگام پخت شله زرد
- در صورتی که آب شله زرد کم باشد به هیچ عنوان تا قبل از اضافه کردن شکر اقدام به اضافه کردن آب نکنید چرا که خود شله زرد آب میاندازد.
- برای رسیدن به قوام زیاد لازم است زمان دهید تا برنج به قوام بیشتری از آنچه میخواهید برسد و سپس شکر را به آن اضافه نمایید.
- بهتر است برای پخت شله زرد خوش عطر و مرغوب از برنج نیم دانه ایرانی استفاده کنید.
- اضافه کردن زعفران در شله زرد به صورت مستقیم نیست. ابتدا باید زعفران سابیده شده در مقدار مناسبی آب حل شود و سپس به شله زرد اضافه شود.
- برای جلوگیری از ترک خوردن سطح شله زرد لازم است در مراحل پایانی کره را به مخلوط اضافه نمایید.
- زمانی که شله زرد به غلظت مناسب رسیده است که اگر مقداری از آن را داخل ظرف مورد نظر ریخته شد مانند آش کاملاً پخش نشود و قوام داشته باشد.
- معمولاً در شله زرد مرغوب دانه های برنج قابل تشخیص نیست و همچنین رنگ آن زرد پر رنگ است.
- برای پخت شله زرد در تعداد بالا میتوانید نسبت شکر را دو برابر و آب را پنج برابر برنج در نظر بگیرید.
- در مواردی که شله زرد برای تعداد بالا تهیه مینمایید برنج را از ۳ الی ۴ ساعت قبل خیس کنید. در مواردی که قصد پخت نذری را دارید برنج را بهتر است از شب قبل خیس کنید.
- در صورتی که شله زرد بعنوان دسر سرو میشود بهتر است سرد باشد و در مواردی که بعنوان صبحانه آن را میل میکنید معمولاً به صورت گرم سرو میشود.
ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم شله زرد
انرژی: ۴۲۷/۴۵
میزان کربوهیدرات: ۷۳/۱۷ گرم
پروتئین: ۷/۶۶ گرم
چربی: ۱۱/۵۷ گرم