Skip to content

دستور پخت سمنو با جوانه گندم به روش بازاری همراه با ذکر خواص

سمنو
۴ نفر
۲۷۰ کالری
ایران

یکی از دسرهای خوشمزه و بسیار مفید سمنوست که طبق سنت پیشینیان از گذشته تا به امروز برای آغاز سال جدید تهیه می‌شود. همچنین در میان ایرانیان رسم است که این دسر خوشمزه را در ایام فاطمیه بعنوان نذری تهیه می‌کنند. با توجه به بررسی تاریخ می‌توان دریافت که خواستگاه سمنو مربوط به اقلیم خراسان کنونی است.  علاوه بر ایران سمنو جزو دسرهای ملی و سنتی در دیگر کشورها همچون آذربایجان، قرقیزستان، ازبکستان، تاجیکستان و افغانستان می‌باشد. سمنو را معمولاً با نام‌های سمنک یا سومالک نیز می‌شناسند. در هر کشور و اقلیمی تهیه سمنو آداب و مراسم خاصی دارد. بطور مثال در افغانستان و تاجیکستان سرودهای مخصوصی خوانده می‌شود. تهیه سمنو نیاز به مواد اولیه خاصی ندارد ولی معمولاً زمان لازم برای تهیه آن طولانی است و نیاز به صبر و حوصله دارد. در ادامه می‌توانید با دستور فوری و سنتی سمنو بیشتر آشنا شوید.

مواد لازم برای تهیه سمنو خوشمزه خانگی با جوانه گندم:

  • ۱. گندم: ۱ لیوان
  • ۲. آرد سنگک: ۲ لیوان
  • ۳. آب: ۵ لیوان

طرز تهیه سمنو خوشمزه خانگی با جوانه گندم:

  • ۱. پاک کردن گندم‌ها:

    برای تهیه سمنو در مرحله اول نوبت به آماده کردن گندم، عضو اساسی سمنو است. گندم‌ها را پاک کرده و هرگونه گندم شکسته، سنگ ریزه را جدا کنید. حال گندم پاک شده را داخل کاسه با حجم مناسب قرار داده و به میزان مناسب آب با دمای محیط اضافه نمایید تا گندم‌ها خیس بخورد.

  • ۲. جوانه زدن گندم‌ها:

    برای جوانه زدن گندم‌ها آن را به مدت ۲ الی ۳ روز در جای خنک و تاریک قرار دهید. پس از گذشت این زمان گندم‌ها را چک کنید و در صورتی که جوانه‌های سفید رویش کرده بود گندم‌ها را داخل آبکش ریخته تا آب اضافی آن خارج شود.

  • ۳. پهن کردن گندم‌ها روی پارچه:

    یک پارچه نخی مرطوب و تمیز را پهن کرده و گندم‌ها را روی سطح آن پخش کنید. متوجه خواهید شد پس از گذشت ۲ الی ۳ روز جوانه به میزان ۲ سانتی متر رویش خواهد کرد. در طول این مدت نیز پارچه زیر گندم‌ها را مرطوب نگه داشته تا گندم‌ها کپک نزد.

  • ۴. اضافه کردن گندم‌ها داخل آبکش:

    پس از گذشت مدت زمان مشخص شده مشاهده خواهید کرد ساقه گندم تغییر رنگ پیدا کرده و نقره‌ای شده است. حال گندم‌ها را داخل آبکش قرار داده و روی آنها آب اضافه نمایید. مجدداً آبکش حاوی گندم‌ها را با پارچه مرطوب پوشانده و به مدت ۲ الی ۳ روز دیگر در جای خنک و کم نور قرار دهید. پس از گذشت این زمان مشاهده خواهید کرد ساقه نقره‌ای از آبکش خارج خواهد شد.

  • ۵. جدا کردن جوانه گندم:

    لازم است ۲ الی ۳ روز به گندم‌ها آب فراوان اضافه کرده و همواره دستمال روی آن را مرطوب نگه دارید. پس از گذشت این زمان جوانه‌های گندم را بخوبی شسته و بصورت ریش ریش از هم جدا کنید.

  • ۶. گرفتن عصاره جوانه گندم:

    حال جوانه‌های گندم را به همراه آب گرم داخل میکسر ریخته و شروع به میکس کردن مخلوط کنید تا زمانی که عصاره جوانه‌ها خارج شود. یک عدد آبکش را روی کاسه و یا ظرف مورد نظر قرار داده و مخلوط میکس شده را به داخل آبکش منتقل کنید و بخوبی مواد را فشار دهید تا عصاره جوانه گندم کاملاً خارج شود و در پایان عصاره را از صافی عبور دهید تا هرگونه ناخالصی از داخل عصاره خارج گردد.

  • ۷. تفت دادن آرد:

    در مرحله بعدی یک عدد تابه متوسط را روی حرارت قرار داده و پس از گرم شدن آرد را اضافه نمایید. به مدت ۱۵ دقیقه آرد را بخوبی تفت دهید تا از حالت خامی خارج شود.

  • ۸. اضافه کردن عصاره گندم به آرد:

    در مرحله بعد پس از گذشت زمان مشخص شده آرد را از الک عبور داده و مجدداً به تابه بازگردانید. عصاره جوانه گندم را بصورت مرحله‌ای به آرد اضافه کرده و در هر مرحله آرد را بخوبی هم بزنید تا گلوله‌ای نشود. پس از پایان یافتن اضافه کردن عصاره جوانه گندم مقداری حرارت زیر تابه را افزایش دهید و ۴ لیوان آب ولرم را اضافه نمایید. تا زمانی که مخلوط بجوش بیاید لازم است هم زدن را بصورت مداوم ادامه دهید. پس از بجوش آمدن سمنو حرارت زیر تابه را روی درجه حرارت متوسط رو به کم تنظیم کرده و هر چند دقیقه یکبار آن را هم بزنید تا سمنو دچار ته گرفتگی و تیرگی نشود. حدوداً ۴ الی ۵ ساعت زمان دهید تا سمنو روی حرارت باقی بماند و در طول این مدت هرچند دقیقه یکبار آن را هم بزنید.

  • ۹. مرحله نهایی و دم کردن سمنو:

    زمانی که سمنو به غلظت نزدیک به فرنی رسید زیر تابه را شعله پخش کن قرار داده و درب تابه را با دم کنی بپوشانید. حدوداً ۱ الی ۲ ساعت دیگر جهت دم کشیدن سمنو زمان لازم است. پس از گذشت زمان مشخص شده در صورتی که سمنو دم کشیده و به غلظت مورد نظر رسید می‌توانید حرارت را خاموش کرده و آن را در ظرف مورد نظر سرو کنید.

سرویس قابلمه ۵ پارچه مدل رایکا دسته سبز(کف سه لایه)

این سرویس جزو محصولات جدید پارس استیل است و در سه رنگ دسته تولید می‌شود و این امکان را در ...

مشاهده محصول

نکات لازم زمان تهیه سمنو خوشمزه و خانگی:

جهت تزئین سمنو می‌توانید از گردو، بادام و پسته خرد شده استفاده نمایید.

در صورتی که در حین پخت سمنو بسیار غلیظ شد می‌توانید مقداری آب جوش اضافه کرده و مجدداً زمان دهید تا سمنو بجوش بیاید.

در برخی از دستور پخت‌ها برای خوشرنگ‌تر شدن سمنو از یخ استفاده می‌کنند.

خواص سمنو برای بدن:

بدلیل وجود کلسیم و پتاسیم موجود در سمنو مصرف متعادل آن برای افراد سالمند توصیه می‌شود.

سمنو سرشار از فسفر است و مصرف آن برای زنان شیرده و کودکان بسیار مفید خواهد بود.

آهن، اسید فولیک و ویتامین‌های گروه B موجود در سمنو باعث تنظیم هورمون‌ها و رفع خستگی می‌گردد.

مصرف سمنو باعث درمان سوء هاضمه، سنگ کیسه صفرا، اختلال صفرا، پادرد، کندی ضربان قلب، ریزش مو و … می‌گردد.

ویتامین‌های A، K، E، B8، B12، B1،  B3، B5  و همچنین کرومیوم، روی، سلنیوم، آهن و مس ارزش غذایی بالایی داشته و بسیار انرژی‌زا است.

دستور تهیه کاچی زعفرانی دسر خوشمزه و مقوی به روش اصل آذرباییجان

کاچی یکی از غذاهای سنتی و مقوی آذرباییجان است که به نام قویماق نیز شناخته شده است. این غذای تقویتی ...

ارزش غذایی هر ۱۰۰ گرم سمنو:

انرژی: ۲۷۰ کیلوکالری

قند: ۲۹/۴ گرم

چربی: ۰/۲ گرم

نمک: ۰/۰۴ گرم

کربوهیدرات: ۶۵/۳ گرم

پروتئین: ۷/۱۵ گرم

آهن: ۱/۸۵ میلی گرم

فیبر: ۰/۷۳ گرم

امتیاز ۵ از ۵، تعداد امتیازات ۲.