Skip to content
قابلمه نچسب

آشنایی با نسل جدید روکش قابلمه نچسب

در بازار امروز شاهد انواع روکش‌های نچسب برای ظروف پخت و پز هستیم که به سرعت بروزرسانی شده و در جنس روکش تغییراتی ایجاد می‌شود تا معایب آن به حداقل برسد. قابلمه تفلون، قابلمه سرامیکی، قابلمه چدن و قابلمه گرانیتی جزو ظروف نچسبی به شمار می‌رود که هریک دارای معایبی می‌باشد. ظروف تفلون جزو اولین ظروف نچسبی است که حرارت بالا باعث تولید گاز سمی و خط و خش باعث از بین رفتن لایه نچسب و مسمویت شدید غذایی می‌گردد. قابلمه‌های سرامیک و گرانیت نیز به نسبت تفلون بروزتر و مقاوم‌تر هستند اما این ظروف نیز پس از مدتی خاصیت چسبندگی خود را از دست می‌دهند. قابلمه‌های چدنی نیز به نسبت دیگر موارد سنگین بوده و در اثر رطوبت زنگ می‌زند، همچنین امکان پخت غذاهای اسیدی در این ظروف وجود ندارد.

اما امروز نسل جدیدی از ظروف با لایه نچسب وارد بازار شده است که در واقع به آن لایه نچسب تیتانیومی گفته می‌شود. تا قبل از ظهور این جنس روکش‌ها، قابلمه‌های گرانیتی جزو بهترین و مقاوم‌ترین مارک سرویس قابلمه نچسب بوده اما تیتانیوم بخشی از معایب این دسته از ظروف را پوشش داده و هم اکنون در بازار رقابتی جایگزین محصولات با روکش گرانیت شده است.

مزایای استفاده از ظروف پخت و پز با روکش تیتانیوم:

ظروف نچسب تیتانیوم به دو دسته کلی تقسیم می‌شود:

  • ظروف پخت تماماً تیتانیوم با روکش سرامیک
  • ظروف پخت آلومینیومی با روکش تیتانیوم

از جمله مزایای ظروف پخت تیتانیومی که تولیدکنندگان آن ادعا می‌کنند می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • روکش‌های تیتانیومی دوام بالایی داشته و شکننده نیستند و در طول استفاده طولانی مدت ظاهر خود را حفظ می‌کنند. در صورتی که این محصول را از برند شناخته شده‌ای خریداری نمایید می‌توان گفت این ظروف تقریباً تا ۲۰ سال عمکرد سطحی مورد قبولی خواهد داشت.

این ظروف بر خلاف تفلون در اثر خط و خش مضر نخواهد بود چرا که تیتانیوم نیز بی‌خطر و غیر سمی است و طعم غذا را تحت تاثیر قرار نمی‌دهد.

  • بدلیل نچسب بودن پوشش این ظروف از میزان روغن کمتری استفاده می‌شود و این مورد به سلامت غذا نیز کمک خواهد کرد و معمولاً افرادی که پخت و پز بدون چربی و یا کم چرب را می‌پسندند از این ظروف استقبال می‌کنند.
  • با توجه به نچسب بودن این ظروف شست و شوی آن بسیار ساده و راحت است و براحتی میتوان با یک تکه پارچه و یا اسفنج نرم به همراه مایع ظرفشویی آن را تمیز کرد. همچنین برخی از محصولات تیتانیومی با کیفیت بالا قابلیت استفاده داخل ماشین ظرفشویی را دارند.

معایب استفاده از این ظروف:

در کنار برخی از مزایایی که این ظروف باید گفت تمامی این معایب را پوشش نداده و همچنان دارای معایبی است.

  • ظروف تیتانیومی با برند مطرح که دارای محصولات با کیفیت تیتانیومی است دارای قیمت به نسبت بالایی است و در صورتی که بودجه مشخص و محدودی را برای خرید ظروف در نظر گرفته‌اید این ظروف انتخاب مناسبی نخواهد بود.
  • جنس تیتانیوم غیر مغناطیسی بوده و در نتیجه رسانای خوبی برای گرما و الکتریسته نخواهد بود. در واقع پخت غذا در ظرف تیتانیومی غیر یکنواخت است و ممکن است بعضی از قسمت‌های غذا سوخته و بخشی از غذا نپخته باقی بماند.

برای حل این مشکل برخی از برندها اقدام به استفاده از کفه آلومینیومی کرد‌ه‌اند. با توجه به اینکه آلومینیوم رسانای حرارت است پخت غذا را بصورت یکنواخت انجام خواهد داد.

  • تیتانیوم نیز مانند دیگر روکش‌ها نیاز به رعایت یکسری نکات دارد تا ماندگاری آن بیشتر شود.

با مقایسه کردن این ظروف با ظروف استیل می‌توان به این نکته اشاره کرد که ظروف پخت استیل محدودیت خاصی جهت نگهداری ندارد و براحتی می‌توان جهت شست و شوی آن از ماشین ظرفشویی استفاده کرد.

همچنین با توجه به اینکه ظروف استیل هیچگونه روکشی ندارد باعث می‌گردد در طول استفاده طولانی مدت (برای یک عمر) ظاهر خود را حفظ کند و مثل روز اول زیبا و شکیل باقی بماند.

نکات لازم زمان استفاده از ظروف تیتانیومی:

زمان استفاده از این ظروف برای اولین بار ابتدا لازم است آن را با مایع شوینده شسته و سپس با آب داغ بخوبی تمیز کنید. در مرحله بعدی مقداری آب تمیز را به همراه سرکه سفید اضافه کرده و روی اجاق گاز قرار دهید تا بجوش بیاید و سپس حرارت را خاموش نمایید و آن را با آب داغ بشویید. این عمل باعث از بین رفتن ناخالصی‌های ظرف می‌گردد.

در صورتی که ظروف دارای کفه آلومینیومی باشد بهتر است از حرارت متوسط رو به کم استفاده کنید چرا که آلومینیوم رسانایی خوب گرماست و حرارت متوسط مانند حرارت زیاد در دیگر ظروف است.

زمان پخت نیز لازم است ابتدا روغن را داخل ظروف اضافه کرده و زمان دهید تا گرم شود. حال می‌توانید مواد غذایی را در روغن داغ شده اضافه نمایید.

در صورتی که در کف ظروف پس از شست و شو لکی مشاهده می‌کنید می‌توانید مقداری سرکه سفید به همراه آب جوش اضافه کرده و پس از خیس خوردن آن را آبکشی کنید.